5ο Drag Sabbat

Απεικονίζονται οι performers των Drag Sabbat vol 5

Χαϊδεμένη Παλτόγλου, φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Όπως είναι σε όλα μας γνωστό, η παγκόσμια πανδημία, καθώς και τα μέτρα περιορισμού που έχουν εφαρμοστεί στην χώρα μας, έχουν πλήξει την κοινωνία μας σε πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Στην περίπτωση του καλλιτεχνικού χώρου, η υγειονομική κρίση φέρει μεγάλο πλήγμα στον βιοπορισμό του κοινωνικού συνόλου, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές που εφαρμόζονται πολλές φορές παραμελούν τις ανάγκες των εργαζομένων, είτε αναφερόμαστε σε εξασφαλισμένες, είτε σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και μέσω αυτών γνωρίσαμε την δράση “Support Art Workers”. Τι γίνεται όμως με την περίπτωση των καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών που βρίσκονταν στο περιθώριο πριν από την διάδοση του ιού; 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιθωριοποιημένων καλλιτέχνιδων/ών αποτελεί η Drag ελληνική σκηνή. Η κινηματική και καλλιτεχνική drag συλλογικότητα Drag Sabbat εμφανίστηκε την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας για να στηρίξει οικονομικά τις καλλιτέχνιδες/ες καθώς και για να δημιουργήσει ένα χώρο καλλιτεχνικής  έκφρασης. 

Σε μια κοινωνία όπου οι κρατικοί θεσμοί δεν μπόρεσαν -ή δεν ενδιαφέρθηκαν- να συντηρήσουν και να στηρίξουν όλα τα κοινωνικά στρώματα, η συλλογικότητα ήρθε να διεκδικήσει την θέση της «από τα κάτω», μέσω της συλλογικής προσπάθειας και της αλληλεγγύης.  

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να διοργανώσουν πέντε εκδηλώσεις, τις οποίες και τις ονομάζουν Drag Sabbats. Μόλις την περασμένη Κυριακή στις 27.12.2020, είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το σόου, που λόγω των συγκυριών διεξήχθη ηλεκτρονικά, γεγονός που φρόντισαν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους κατά τη δημιουργία των παραστάσεων. 

Οφείλω να πω, πως έμεινα έκπληκτη με την φαντασία και την δημιουργικότητα των μελών, με το χιούμορ τους καθώς και με την έμμεση κοινωνική και πολιτική τους τοποθέτηση μέσα από τις εμφανίσεις τους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα πράγματα μπορεί να καταφέρει μια ομάδα όταν έχει ένα κοινό πάθος και σκοπό. 

Φυσικά, πέρα από τα εύσημα στο σύνολο της ομάδας, δεν θα μπορούσαμε να μην \αναφέρουμε τα άτομα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελευταίο σόου. Έτσι, την παρουσίαση του σόου ανέλαβαν η Ingrid Hideki (Ίνγκριντ Χαϊντέκη) και η Lafert (Λαφέρτ), ενώ μας πρόσφεραν ένα εντυπωσιακό σόου

το Macula Densa (Μάκιουλα Ντένσα),
η Aphrodite HGW (Αφροδίτη HGW),
η Lala Kolopi (Λάλα Κωλοπή) και
η Marianah Grindr (Μαριάννα Γκρίντερ). 

Τα Drag Sabbat αποτελούν ένα μέσο οικονομικής στήριξης και καλλιτεχνικής έκφρασης για τα άτομα των οποίων η φωνή αποσιωπάται από τη μαζική κουλτούρα. Ως μέλη της κοινότητας, αλλά και ως υποστηρικτές της, οφείλουμε να στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες είτε οικονομικά, είτε μέσα από την ενημέρωση και τη διάδοση του έργου τόσο της συγκεκριμένης συλλογικότητας όσο  και κάθε άλλης Drag ατομικότητας ή/και ομάδας. 

Για όσα άτομα επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά την δράση της συλλογικότητας εκτός του πλαισίου των Drag Shows μπορούν να ακολουθήσουν των εξής σύνδεσμο: www.paypal.me/iliashgw