Brenda Howard: Η μητέρα του Pride

Περιγραφή εικόνας: H Brenda Howard στα δεξιά αγκαλιάζει χαμογελαστή μια άλλη γυναίκα, ενώ στα αριστερά αναγράφεται κάθετα το όνομά της, σε καφέ φόντο.

Η Brenda Howard γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 74 χρόνια, στις 24 Δεκεμβρίου 1946, στο Μπρονξ και αποτέλεσε μια εμβληματική προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Υπήρξε μια αμφιφυλόφιλη ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων και sex-positive φεμινίστρια. Μέσω του έργου και της δράσης της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο στο σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όσο και στο πλαίσιο του τρίτου φεμινιστικού κύματος. Είναι ευρέως γνωστή και ως «Μητέρα της Υπερηφάνειας» (“The Mother of Pride”) λόγω της συνεισφοράς της στο συντονισμό της πρώτης μηνιαίας επετείου από την εξέγερση του Stonewall και στη συνέχεια του «Christopher Street Liberation Day March», της πρώτης ετήσιας επετείου του Stonewall. Όντας μία από τις πιο ορατές αμφιφυλόφιλες εξέχουσες προσωπικότητες της δεκαετίας του 1970, υπήρξε πρωτοπόρος του κινήματος της υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων και υποστήριξε τα δικαιώματα των αμφιφυλόφιλων γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ήταν μια γυναίκα ακτιβίστρια που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για πάνω από τρεις δεκαετίες, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και υλοποιώντας δράσεις και πρωτοβουλίες καινοτόμες για την εποχή της.

Έζησε σε μια εποχή όπου ήταν παράνομο για τα ΛΟΑΤ άτομα να συγκεντρώνονται για να πιούν ένα ποτό ή για να χορέψουν με πρόσωπα του ίδιου φύλου. Τα περισσότερα μπαρ της εποχής, τους απαγόρευαν την είσοδο, φοβούμενα τις αστυνομικές επιδρομές, τις φυλακίσεις και τα πρόστιμα. Ωστόσο, υπήρχε ένα μέρος όπου όλα τα άτομα μπορούσαν να συγκεντρωθούν χωρίς καμία διάκριση…το Stonewall Inn. Τα πράγματα βέβαια άλλαξαν στις 28 Ιουνίου του 1969, όταν, μετά από έφοδο της αστυνομίας, συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση αυτή “δεν πάει άλλο”! Οι ταραχές που ακολούθησαν, γνωστές ως “Stonewall Riots”, διήρκησαν τρεις μέρες και σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Σε αυτήν τη νέα εποχή, η παρουσία της Brenda Howard ήταν εξίσου σημαντική, καθώς μαζί με τον Craig Rodwell δημιούργησαν στη Νέα Υόρκη το Gay Liberation Front  (GLF), την  Gay Activist Alliance (GAA), ενώ παράλληλα συμμετείχε και στην Οργανωτική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Christopher Street, του δρόμου που συνδέθηκε τη διοργάνωση των πρώτων Gay Parades.

Η ακτιβιστική  δράση της Brenda Howard δεν περιορίστηκε, όμως, μόνο στο Stonewall και στα κινήματα που συνδέθηκαν άμεσα με αυτό αλλά επεκτάθηκε και στα δικαιώματα των γυναικών, στο δικαίωμα στην υγεία των Αφροαμερικανών, στα δικαιώματα των ασθενών με AIDS και στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Φυλακίστηκε πολλές φορές, εντούτοις συνέχιζε τον αγώνα της. Η συμμετοχή της είτε ως απλό μέλος, είτε ως ιδρυτικό μέλος σε πολλές οργανώσεις έδωσε φωνή στους αμφιφυλόφιλους (Bi) και συνέβαλε στην ενσωμάτωσή τους στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων (Lesbian, Gays) της εποχής. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή της στην ίδρυση του δικτύου αμφιφυλόφιλων της Νέας Υόρκης το 1988, ενός δικτύου που αποτελεί σταθμό ακόμη και σήμερα. Επίσης, ιστορική υπήρξε και η παρέμβασή της, ώστε η Πορεία στην Ουάσιγκτον να αλλάξει σε Πορεία στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο για ομοφυλόφιλα άτομα, αλλά και για τα ίσα δικαιώματα των αμφιφυλόφιλων. 

Η Brenda Howard πέθανε το 2005, η μνήμη της, όμως, και η προσφορά της τιμάται με το βραβείο “Brenda Howard”,το οποίο απονέμει, από τότε μέχρι και σήμερα, η PFLAG Queens , καθώς υπήρξε η πρώτη αμφιφυλόφιλη από την οποία πήρε το όνομά του τέτοιου είδους βραβείο. Η παρακαταθήκη της όμως είναι μεγαλύτερη από ένα βραβείο όχι μόνο για την κοινότητα των αμφιφυλόφιλων, αλλά και για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συνολικά, καθώς κάθε χρόνο, χάρη σε εκείνη γιορτάζουν την “Ημέρα Υπερηφάνειας” και συμμετέχουν ελεύθερα σε εκδηλώσεις διάρκειας μιας εβδομάδας, που συνοδεύουν τη μέρα αυτή, εκφράζοντας ανοιχτά την ατομικότητά τους. 

Ντολίνα Τζιώτζορα, Ευανθία- Μαρία Βασβάνη

Σημείωση:

sex positive : Ο θετικός σεξουαλικός φεμινισμός είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με επίκεντρο την ιδέα ότι η σεξουαλική ελευθερία είναι συστατικό στοιχείο της ελευθερίας των γυναικών.

Πηγές:

https://legacyprojectchicago.org/person/brenda-howard

https://lgbthistorymonth.com/brenda-howard?tab=biography

https://lgbt.wikia.org/wiki/Brenda_Howard?fbclid=IwAR1sLE6CNq7Os8iPbDlDX7xUBOJQNtCHW0x_E52QWIXSx51C_dexPrxvGjs

https://www.advocate.com/bisexuality/2014/06/17/remembering-brenda-ode-%E2%80%98mother-pride%E2%80%99

https://www.them.us/story/brenda-howardwww.pflag-queens.org