Ελλάδα: Στο ναδίρ της ισότητας φύλων.

Ισότητα φύλων: μια πολύκροτη και πολυσυζητημένη έννοια, που σταδιακά έχει κατακλύσει, με τη μορφή της επιτακτικής ανάγκης πια, την καθημερινότητά μας, τις συζητήσεις, το δημόσιο λόγο, τις διακηρύξεις και στρατηγικές των πολιτικών θεσμών… Άλλοτε παρουσιάζεται με τη μορφή διαπίστωσης γεγονότων ή απλού ευχολογίου. Άλλοτε με τον μανδύα αντιδράσεων, που λόγω του παρορμητικού τρόπου εκδήλωσής τους καταλήγουν να συνδέονται με την αμετροέπεια, την αυθάδεια ή την απαίτηση, παρότι ο πυρήνας των αιτημάτων τους είναι δίκαιος.

Το καίριο ερώτημα που θα θέλαμε να θέσουμε σε αυτό το σημείο είναι το εξής: ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνουμε όταν συζητάμε για ισότητα φύλων; Και πριν προλάβουμε να καταλήξουμε σε κάποιο βεβιασμένο συμπέρασμα, ας αφήσουμε την πραγματικότητα να μας παράσχει τις απαντήσεις της.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 για το έτος 2019 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων (European Institute for Gender Equality- EIGE) η Ελλάδα ήρθε τελευταία στην Ευρώπη σε ζητήματα ισότητας φύλου.

Το Ινστιτούτο ερευνά ήδη από το 2005 το ζήτημα της ισότητας φύλων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άξονα έξι βασικούς τομείς: την υγεία, τη γνώση, την εργασία, τον χρόνο, το χρήμα, και την εξουσία. Τα φαινόμενα άσκησης βίας δεν θα μπορούσε να μείνουν εκτός πεδίου έρευνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος προστέθηκε και η μελέτη των έμφυλων ζητημάτων στην ψηφιακή εποχή. 

Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν και τις συνθήκες που επικρατούν στους παραπάνω τομείς στην κάθε χώρα το Ινστιτούτο καταλήγει στη διαμόρφωση ενός δείκτη ισότητας φύλων, ο οποίος μετρά από 0-100 μονάδες.  Στόχος του φορέα είναι η πρόταση λύσεων στα κράτη μέλη για τη διαμόρφωση πολιτικών οι οποίες θα προωθούν αποτελεσματικά την ισότητα φύλων.

Στα φετινά αποτελέσματα λοιπόν, τα οποία αφορούν το έτος 2019, η χώρα μας ήρθε τελευταία ανάμεσα στις 28 χώρες της Ένωσης συγκεντρώνοντας μόλις 52,2 μονάδες! Να παρατηρήσουμε εδώ τα εξής: πρώτον, το αποτέλεσμα αυτό βρίσκεται 15,7 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ένωσης· δεύτερον, η Ελλάδα διατηρεί την ίδια επονείδιστη θέση, ήδη από τις πρώτες μετρήσεις, με το 2005 να έρχεται προτελευταία και από το 2013 και εξής τελευταία!

Η πορεία της χώρας μας χωλαίνει κυρίως στους τομείς της εξουσίας, του χρόνου και της εργασίας. Για παράδειγμα, μεγάλο χάσμα παρατηρείται στα πλαίσια της μη αμειβόμενης εργασίας ημερησίως, όπως δουλειές σχετικά με τη φροντίδα του σπιτιού, μαγείρεμα κ.ά.: τα ποσοστά ανέρχονται σε 85,3 % για τις γυναίκες έναντι 16% για τους άνδρες.

Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι η διαφορά σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή στη Βουλή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνιστούν μόλις το 18,9% των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, την ίδια στιγμή που οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της τάξης του 81,1%. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, στην κορυφή της ισότητας φύλων βρίσκονται η Σουηδία με 83,8% και η Δανία με 77,4% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη δεκαεφτά χώρες εμφανίζονται μαζί με τη δική μας κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (67,9%).

Παρατηρούμε λοιπόν ότι το έμφυλο χάσμα σε ποικίλες και σημαντικές πτυχές της ζωής μας, από τις πιο καθημερινές ως τις πιο σύνθετες είναι παρόν και δημιουργεί καταστάσεις, που μόνο ως προβληματικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Πράγματι, η υπέρβαση του χάσματος μπορεί να είναι δύσκολη. Το στοιχείο όμως αυτό δεν την καθιστά και ακατόρθωτη. Οι αληθινές απαντήσεις άλλωστε δίνονται από τις πράξεις που εμείς επιλέγουμε!

Μάρω Θεοδώρου

Πηγή έρευνας: Greece | 2020 | Gender Equality Index | European Institute for Gender Equality (europa.eu)

Πηγή εικόνας: vouliwatch.gr