Γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η υπόθεση Roe εναντίον Wade ή η Αδιάβλητη Κληρονομιά του Trump.

Γράφει η Μαρεύα Χατζηθεοδώρου.
Μετάφραση :Αγγελική Τσουκανέλη.

Καθώς τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ δέχονται επίθεση, πρέπει να δοθεί προσοχή στην υπόθεση ορόσημο «Roe εναντίον Wade» και στη σημασία της.

[https://thehill.com/blogs/in-the-know/in-the-know/389034-handmaids-tale-author-trump-administrations-tactics-are]

22 Ιανουαρίου 1973. Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής νομιμοποίησε την άμβλωση. Για την Roe, το οποίο αποτελούσε ψευδώνυμο για τη Norma McCorvey, μια ανύπαντρη μητέρα που ζητούσε νόμιμη έκτρωση, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το δικαίωμα ενός ατόμου να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη του, χρήζει του υψηλότερου επιπέδου συνταγματικής προστασίας και προστατεύεται βάσει της 14ης Τροπολογίας. Καθιστώντας την άμβλωση νόμιμη σε εθνικό επίπεδο, η Roe εναντίον Wade είχε μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των Αμερικανών. Οι θάνατοι από τις αμβλώσεις έκτοτε μειώθηκαν κατακόρυφα και πλέον θεωρούνται σπάνιοι.

Ακόμη και μετά την λήξη της Roe κατά Wade, οι πολιτείες προσπάθησαν να περιορίσουν τις αμβλώσεις, μπλοκάροντας την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση μέσω της Medicaid και μέσω της θέσπισης περιοριστικών νόμων. Μεταξύ των περιορισμών υπάρχει η απαγόρευση της άμβλωσης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ έξι πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις μετά από τις έξι εβδομάδες. Αυτό μπορεί να είναι πριν ακόμη πολλές γυναίκες συνειδητοποιήσουν πως είναι έγκυες. Υπάρχουν απαγορεύσεις όσον αφορά τη συνηθέστερη μέθοδο χειρουργικών αμβλώσεων. Υπάρχουν νόμοι που καθιστούν δυσκολότερη τη διεξαγωγή ιατρικών αμβλώσεων με τη λήψη χαπιών, καθιστώντας παράνομο τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης λόγω ανωμαλιών του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down, και καθιστούν δύσκολο έως και αδύνατο για τις κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις να παραμείνουν ανοιχτές. Αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν την άμβλωση ακόμη λιγότερο προσιτή στις γυναίκες με χαμηλό εισόδημα σε όλες τις ΗΠΑ, κυρίως τις έγχρωμες γυναίκες. 

Εάν μια υπόθεση που αμφισβητεί την Roe εναντίον Wade καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την ανατροπή της Roe εναντίον Wade, καθώς το Δικαστήριο έχει επί του παρόντος μια ενισχυμένη πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών. Εάν η Roe εναντίον Wade ανατραπεί ή διαβρωθεί περαιτέρω, το ⅓ όλων των ανθρώπων αναπαραγωγικής ηλικίας στην Αμερική θα μπορούσαν να χάσουν την δυνατότητα άμβλωσης στην πολιτεία τους. Πράγματι, οι δυνάμεις κατά των αμβλώσεων κυριαρχούν σε πολλά πολιτειακά νομοθετικά σώματα, θεσπίζοντας πολλούς διαφορετικούς νόμους που θα περιορίσουν τα δικαιώματα στην άμβλωση αμέσως μετά τη διάβρωση της Roe εναντίον Wade. Μέχρι τώρα, εκκρεμούν τέσσερις τέτοιες υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώ, περισσότερες από δώδεκα υποθέσεις εκκρεμούν στα ομοσπονδιακά εφετεία. 

Οι δημοσκοπήσεις έχουν παρουσιάσει μεγάλες πλειονότητες υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση στις περισσότερες υποθέσεις. Αυτές οι αξιολογήσεις έγκρισης παρέμειναν εξαιρετικά σταθερές με την πάροδο των ετών. Στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο, οι κεντρώοι συντηρητικοί έχουν φύγει και αντικαθίστανται από δικαστές που αντιτίθενται περισσότερο στην έννοια του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση. Ο τελευταίος δικαστής που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά το θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, είναι η Amy Coney Barrett, εδραιώνοντας μια συντηρητική ενισχυμένη πλειοψηφία. Έχει πραγματοποιήσει ενεργές δράσεις κατά των αμβλώσεων και έχει γράψει στο παρελθόν για τη δυνατότητα επανεξέτασης της Roe εναντίον Wade, με βάση το ότι «η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη». Είναι το ίδιο πρόσωπο που δεν μπόρεσε να κατονομάσει και τις πέντε ελευθερίες που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία. Εκείνος που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από εκείνη ήταν ο Brett Kavanaugh, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση το 2018 και το 2019. Εκείνος, έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να ανατρέψει τη Roe εναντίον Wade. 

Μεταξύ των συνταγματικών μελετητών, υπάρχουν δύο πορείες σκέψης. Πολλοί, όπως ο καθηγητής Josh Blackman, από το South Texas College of Law στο Houston, αναμένουν από το δικαστήριο να συρρικνώνει συστηματικά την υπόθεση Roe εναντίον Wade, χωρίς να την ανατρέψει ρητά, αλλά αφήνοντάς τη μόνο στα χαρτιά. Ωστόσο, η άλλη πορεία σκέψης υποστηρίζει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τις δυνάμεις κατά των αμβλώσεων να χτυπήσουν οριστικά. «Νομίζω ότι η γαλβανιστική άποψη στο κίνημα υπέρ της ζωής είναι ότι ήρθε η ώρα να θέσουμε το ερώτημα», υποστηρίζει η καθηγήτρια νομικής της NYU, Melissa Murray. “Γιατί δεν θα το κάνατε τώρα που έχετε ενισχυμένη πλειοψηφία 6 προς 3;” 

Η ανατροπή της Roe εναντίον Wade δεν θα καθιστούσε την άμβλωση παράνομη, θα επέτρεπε σε κάθε πολιτεία να καθορίσει τους δικούς της κανόνες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Θα προσθέσει τις ΗΠΑ στο στρατόπεδο χωρών που δυσκολεύουν τις γυναίκες να κάνουν ασφαλείς αμβλώσεις, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Ο αγώνας συνεχίζεται στην Πολωνία καθώς και σε άλλα μέρη ενώ η αναβάθμιση της κλίμακας των στάσεων υπέρ της ζωής θα το κάνει δύσκολο για τις γυναίκες να ανακτήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα τους· το δικαίωμα της επιλογής. 

https://www.npr.org/2020/12/31/951620847/supreme-courts-new-supermajority-what-it-means-for-roe-v-wade?t=1613735311050

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/01/03/about-seven-in-ten-americans-oppose-overturning-roe-v-wade/

https://www.instagram.com/soyouwanttotalkabout/?hl=el

https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-54513499