Ο κόσμος αλλάζει, μη σε τρομάζει!

Περιγραφή εικόνας για άτομα με οπτικές αναπηρίες: : Η εικόνα απεικονίζει τον διάσημο τραγουδιστή Harry Styles ντυμένο με διαφορετικά ενδύματα όπως φούστες, φορέματα, μπλούζες και παλτό.


13 Νοεμβρίου 2020. Η Vogue ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του περιοδικού θα πρωταγωνιστεί στο τεύχος Δεκεμβρίου ένας άνδρας. Ο λόγος για τον τραγουδιστή Harry Styles. Στο εξώφυλλο ποζάρει με ένα γαλάζιο μακρύ φόρεμα και από πάνω  πάνω ένα μαύρο μπλέιζερ. Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό θα τον δεις να κάνει τραμπολίνο φορώντας μια ψηλόμεση μαύρη φούστα ή να ποζάρει με μια ροζ φούστα από τούλι. 

Αν και τα περισσότερα σχόλια ήταν θετικά τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι πλέον τα ρούχα να μη συνδέονται με το φύλο, υπήρχαν και οι αντίθετες  φωνές. Ξέρετε, αυτές οι φωνές που δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο κόσμος αλλάζει. Μια από αυτές, η σχολιάστρια Candace Owens δήλωσε για τη φωτογράφιση ‘’Φέρτε πίσω τους πραγματικούς άνδρες’’. Προφανώς η Candace είναι μια από αυτούς τους γονείς που δε δέχονται το αγοράκι τους να φοράει ροζ ρούχα και να παίζει με κούκλες ή το κοριτσάκι τους να μισεί τα φορέματα και να λατρεύει τα αυτοκινητάκια. 

Στη συνέντευξη που συνοδεύει τη φωτογράφιση ο Harry απαντάει με τον καλύτερο τρόπο στους επικριτές του ‘’ Η χρησιμότητα των ρούχων είναι να πειραματιζόμαστε με αυτά . Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά τα όρια έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Αν αφαιρέσεις (την άποψη ότι) ‘Υπάρχουν συγκεκριμένα ρούχα για άνδρες και συγκεκριμένα για γυναίκες’, αν αφαιρέσεις όλα τα εμπόδια ανοίγεις το πεδίο στο οποίο μπορείς να πειραματιστείς. Κάποιες φορές όταν πάω για ψώνια βρίσκω τον εαυτό μου να κοιτάει γυναικεία ρούχα και σκέφτομαι πόσο υπέροχα είναι. […] κάθε φορά που βάζεις όρια στη ζωή σου, απλά  περιορίζεις τον εαυτό σου. ‘’

Ο κόσμος αλλάζει και αυτό είναι υπέροχο. Είναι υπέροχο γιατί αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι τα ρούχα και τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο. Οι απόψεις ότι το κάθε φύλο πρέπει να ντύνεται, να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευές της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουμε. Φαντάσου μόνο έναν κόσμο στον οποίο μπορεί ο καθένας να ζει όπως θέλει χωρίς να τον περιορίζει το φύλο του..
Στο χέρι μας είναι!

Και αν ψάχνεις ένα πρότυπο ‘πραγματικού άνδρα’ ο Harry είναι η καλύτερη επιλογή. Γιατί; Γιατί ο Harry δε φοβάται ότι θα θεωρηθεί λιγότερο ‘’άνδρας’’ αν ντυθεί όπως θέλει. Γιατί ο Harry αποδοκιμάζει την τοξική αρρενωπότητα.

Ελένη Τανούσα

Πηγή:

https://www.vogue.com/article/harry-styles-cover-december-2020